Vietnam, een land met een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden, heeft een unieke cultuur, een spectaculair landschap en een vriendelijke bevolking. Het is een charmant land dat gevuld is met beelden die recht uit een sprookje lijken te komen, en dat zich uitstrekt als een lang en smal lint in de vorm van een draak. Er zijn verrassend veel mooie landschappen, landelijke dorpjes langs overstroomde rijstvelden, kleurrijke markten en pagodes, een gastvrije bevolking.
De officiële staatsvorm is "De Socialistische Republiek Vietnam". Het land is verdeeld in 46 provincies. De hoofdstad is Hanoi in het noorden. Vietnam meet van noord naar zuid bijna 1.700 Km, van oost naar west slechts 50 kilometer op het smalste punt tussen Laos en de Zuid-Chinese zee. Het Hoang Lien-gebergte vormt in het noorden de grens met China en in het noordwesten met Laos. Hier bevindt zich de hoogste berg van Vietnam, de Phan Si Pan, met een hoogte van 3.143 meter.. De bergketens van de Truong Son lopen van noord naar zuid over een afstand van 1200 kilometer en vormen een natuurlijke grens met Laos en Cambodja. De Mekong-delta in het zuiden is de belangrijkste rijstschuur van Vietnam.
De Vietnamezen zijn een heel religieus volk, en ook de verering van de voorouders neemt een belangrijke plaats in. Veel Vietnamezen geloven dat de ziel van een dode blijft bestaan en dat de overledene zijn familie beschermt. Daarom vereren ze hun overleden ouders en voorouders. In veel huizen vind je een altaartje waarop foto's staan. Op feestdagen worden er door mensen wierook gebrand en fruit geofferd. De verjaardag van de dode wordt herdacht en op die dag vertellen de mensen elkaar welke verdrietige of leuke gebeurtenissen er in de familie zijn geweest. Vietnam heeft heel wat invloed ondergaan van China, of beter gezegd "moeten" ondergaan. Van ongeveer 200 jaar voor Christus tot 938 na Christus zuchtte men onder Chinese overheersing, waardoor het confucianisme en taoïsme vaste voet kregen in Vietnam.Indische zeevaarders brachten in die tijd het Hinayana boeddhisme, terwijl Mahayana boeddhisme weer uit het noorden kwam. In de 16e eeuw landden de eerste missionarissen in Hoi An, toendertijd een belangrijke handelsplaats. Zij kwamen uit de Filippijnen en uit Frankrijk. Hun invloed was in eerste instantie niet zo groot, maar groeide met de bemoeienis van Frankrijk. Religie kwam niet alleen van buiten de landsgrenzen, en wat het land binnenkwam werd vermengd met oude gebruiken als voorouderverering. In de 20e eeuw ontstond er een nieuwe religie in het zuiden van Vietnam: de Cao Dai.
In 1954 viel het land uiteen in Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam en in 1976 werd het officieel herenigd na een overwinning van het noorden op het zuiden. De langdurige Vietnamese Oorlog (1957-1975) heeft het land verwoest en Vietnam stond in het begin van de jaren 80 voor een voedseltekort. Verstrikt geraakt in de Chinees-Russische concurrentie, koos het voor een bondgenootschap met de Sovjetunie. Vanwege het door de VS opgelegde handelsembargo en de breuk met China in 1978 is Vietnam in hoge mate afhankelijk geworden van de Sovjetunie. De regering wil nu de betrekkingen met de niet-communistische landen van Zuidoost-Azie verbeteren, maar stuit daarbij op verzet van deze landen tegen Vietnam’s aanwezigheid in Cambodja.
Bijna geheel Vietnam heeft een tropische vegetatie met mangrovewouden langs de kust en tropisch regenwoud in het binnenland. Het grootste deel van het laagland is ontbost t.b.v. de landbouw (vooral rijstbouw). De fauna bestaat uit tijgers, panters, olifanten, apen, reptielen en vele vogelsoorten; de neushoorn is bijna uitgestorven. Er is geen jaargetijde waarin het weer door heel Vietnam ook maar enigszins hetzelfde is, daarom is er niet een maand die als beste reistijd te bestempelen is. Vietnam was vroeger voor meer dan tweederde met tropisch regenwoud bedekt, door houtkap om op vrij gekomen land rubber- , tabak- , en koffieplantages aan te leggen werd veel schade aangericht. Maar de grootste schade werd tijdens de oorlog door de vernietigingsacties van de Amerikanen aangericht. Door het bespuiten van grote oppervlaktes met ontbladeringsmiddelen, napalm-bombardementen en bommen-tapijten.
Na de val van het zuiden in 1975 was het communistische land gesloten voor de wereld. Eind jaren ’80 begon de regering haar nieuwe politiek en sindsdien kan dit vredig land bezocht worden door toeristen. De meeste bezoekers worden verrast door de vele tinten groen van de rijstvelden op het platteland en de diversiteit van de historische bezienswaardigheden. Een land dat nooit verveelt en waar je heel duidelijk de verschillen tussen het altijd vrijere zuiden en het meer communistische noorden kunt waarnemen.
Officiële naam: Socialistische Republiek Vietnam
Ligging: Zuid-Oost-Azië, aan de Golf van Thailand, de Golf van Tonkin en de Zuid-Chinese Zee. Grenst aan China, Laos en Cambodja.
Hoofdstad: Hanoi
Oppervlakte: 329.560 km²
Staatsvorm: republiek (communistische staat)
Inwoners: 79.939.014
Bevolking: Vietnamezen, belangrijke minderheden uit de buurlanden en bergvolkeren
Talen: Vietnamees, Engels, Frans, Chinees, Khmer
Religies: boedhisme, andere oosterse religies, minderheden van islam en christendom
Munt: Vietnamese Dong
Hanoi
De hoofdstad Hanoi is in 1010 gesticht op de plaats van een oude nederzetting en vormt het historisch hart van de natie. Hanoi is met zijn meren, bomenrijke boulevards, kleurrijke markten, eerbiedwaardige pagodes en koloniale gebouwen een heerlijke stad! Hanoi telt ruim 3 miljoen inwoners en ligt zo'n 70 kilometer van de kust aan de Rode-Rivier. In Hanoi staan meer dan 300 bezienswaardige gebouwen. Veel gebouwen voeren terug naar gebeurtenissen, legenden en sagen. Heel fascinerend is het verkeer in en rondom Hanoi. Arbeiders, werknemers en ambtenaren komen uit de randgebieden en leggen vaak lange afstanden af op de brommer of op de fiets om naar hun werk te komen. Het verkeer brengt in de spitsuren een enorme verkeerschaos teweeg. Aan de zuidkant van het oude centrum lig het Hoan Kiem-meer, met aan de oever het hoofdpostkantoor, een warenhuis, kantoorpanden en in de zijstraatjes vele winkeltjes, restaurants en hotels. De tempel op het meer geldt als symbool voor de stad. Via een rood geverfde brug The Hue (Brug van de Rijzende Zon) loopt u naar het eilandje Ngoc Son (de Jadeberg), waar het monument van de schrijvers is geplaatst in de vorm van een kalligrafische penseel. Minstens zo fascinerend is het 35.000 m2 grote Ba Dinh-plein, waar Ho Chi Minh op 2 september 1945 de onafhankelijkheid proclameerde. Hier staat nu het mausoleum en het huis waar Ho Chi Minh vanaf 1958 woonde.